icon website

DIPLOMA IN BUSINESS STUDIES (UiTM)

KOD KELULUSAN

(R/340/4/0124) 07/2022

KOD AKREDITASI

A 7899

TEMPOH

2.5 TAHUN

MAKLUMAT PROGRAM

Program ini kekal sebagai salah satu program yang sangat dicari di kalangan pelajar yang menjalankan program diploma, memberi latar belakang pelajar tentang fakta-fakta dan pengetahuan perniagaan di mana mereka membina kerjaya dalam perniagaan. Program ini juga menyediakan pelajar untuk program ljazah Sarjana Muda khusus dalam pelbagai bidang perniagaan. Program 2 ½ tahun iaitu 5 semester ini merangkumi pelbagai kursus. Ini termasuk kajian perakaunan, ekonomi, pemasaran, pengurusan, matematik dan statistik, bahasa dan komunikasi, teknologi maklumat dan asas undang-undang.

SYARAT KEMASUKAN

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dengan sekurang-kurangnya LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris & Matematik/Matematik Tambahan.

ATAU

Lulus program Pra Diploma Perdagangan (PD002/PD003) dari UiTM.

LALUAN

PELUANG MENYAMBUNG PENGAJIAN

Pemegang Diploma Ini Boleh Terus Masuk Ke Dalam Semester Ketiga Program Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan Di Fakulti Pengurusan Perniagaan, Universiti Teknologi MARA (UiTM). Graduan Juga Boleh Melanjutkan Pengajian Di Mana-Mana Universiti Tempatan Atau Luar Negara.

PELUANG KERJAYA

Graduan Boleh Memegang Kerja Penyeliaan, Pengurusan Serta Tugas Penolong Pegawai Di Sektor Awam Atau Swasta.

STRUKTUR KURSUS

Adakah anda sudah bersedia?