icon website

DIPLOMA IN ACCOUNTANCY (UiTM)

KOD KELULUSAN

(R/344/4/0322) 07/2021

KOD AKREDITASI

A 8718

TEMPOH

2.5 TAHUN

MAKLUMAT PROGRAM

Diploma In Accountancy (DIA) telah dirangka dengan objektif untuk melatih Bumiputera dalam bidang perakaunan di peringkat sub profesional.  Pelajar akan memperoleh pengetahuan berharga dalam pengurusan serta francais program perakaunan di bawah Universiti Teknologi Mara (UiTM).  Pelajar juga akan dapat menggunakan pengetahuan mereka untuk menyelesaikan masalah dalam pengurusan dengan fakta sokongan dan idea kreatif.  Program ini memberi impak yang baik ke arah pembangunan ciri berkeyakinan dan memastikan pengurusan dalam sesebuah organisasi diurus dengan baik oleh akauntan yang mahir seterusnya membawa kepada kejayaan syarikat dengan mendapatkan lebih banyak peluang.

SYARAT KEMASUKAN

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau yang diiktiraf setaraf oleh kerajaan malaysia dengan sekurang-kurangnya LIMA (5) Kepujian termasuk Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik/ Matematik Tambahan.

ATAU

Lulus Pre-Diploma Trade Program (PD003) dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) dengan sekurang-kurangnya CGPA 3.50.

ATAU

Lulus MARA Polytechnic/ MARA Skill Certificate atau Institusi lain diiktiraf setaraf oleh kerajaan Malaysia dalam bidang perakaunan dengan sekurang-kurangnya CGPA 3.50.

OBJEKTIF

LALUAN

PELUANG MENYAMBUNG PENGAJIAN

Diploma In Accountancy (DIA) dengan keputusan akademik yang baik boleh melanjutkan pengajian di mana-mana Institusi Pengajian Tinggi Dalam atau Luar Negara.  Antara kursus yang disediakan adalah Bachelor In Accountancy (Hons) (Uitm), Bachelor In Accountancy (Local/Foreign Universities), Professional Course (MICPA, ACCA And CIMA). Kelayakan DIA telah diiktiraf oleh kerajaan malaysia sebagai Sub-Professional Qualification

PELUANG KERJAYA

Account Executives, Account Officers, Credit-Control Officers, Cost Officers, Financial Analysts

STRUKTUR KURSUS

Adakah anda sudah bersedia?